Conflicten Rusland en Congo

conflict over de Krim, Van Oekraïne of Rusland?

De Krimcrisis

De krimcrisis is ontstaan door protesten in Oekraïne. Na de Russische inval op de Krim ontstond er een kans op oorlog. De VS en het VK zijn ook betrokken erbij geweest, door het Memorandum dat ze met Rusland ondertekend hadden in ruil voor de ontmanteling van Oekraïnische kernwapens.

Waarom zijn Oekraïne en het Krim belangrijk voor Rusland

Bij de Krim ligt de basis van de Russische Zwarte zee vloot. Waar ook een grens loopt met NAVO-landen zoals Turkije. Poetin wil geen millimeter grond meer verliezen na het 'verlies' van Oekraïne. Economische belangen zijn ook een belangrijke reden. Rusland geeft met deze inval een duidelijke waarschuwing af: Kies niet voor Europa, maar voor Rusland 

Wat willen de Oekraïners zelf?

De Oekraïners zijn van mening verdeelt.  het westerse deel van Oekraïne is Pro-Europees ingestelt en zoekt aansluiting bij Europa. De Oekraïners in het zuiden en oosten zijn vooral Pro-russisch, en zoeken aansluiting bij Rusland. Dus de meningen zijn enorm verdeelt.Kan het conflict uitdraaien op een burgeroorlog?

Burgeroorlogen kunnen zeker uitbreken, experts sluiten het niet uit.  . Een grote burgeroorlog zou een catastrofe zijn omdat dan ook reguliere Russische militairen bij de gevechten betrokken raken en dan is het conflict niet meer te weerhouden van ontstaan. Wie de strijd gaat winnen, staat nu al vast. Oekraïne kan in theorie een miljoen reservisten oproepen, maar een groot deel van het land steunt de nieuwe regering niet. Dus een burgeroorlog kan zeker ontstaan.

Conflict Congo

Waar draait het conflict om?

Congo beschikt over veel bodem schatten zoals: mineralen, diamanten, zilver, goud, koper en rubber. Veel groepen vechten om dat gebied. In Congo gaat het zo: hoe groter het territorium van een strijdersgroep, hoe groter hun grip op de politiek en economie van het land.

Het is dus een strijd tussen de rebellen van M23 en de Congolese regering?

Er zijn naar schatting zo'n 50 gewapende milities in de regio, waaronder ook milities uit de buurlanden Rwanda, Burundi en Oeganda. zo vielen oegandese rebellen van het ADF-Nalu laatst ook verschillende plaatsen in Oost-Congo aan.

Hoe komt het?

Een opeenstapeling van conflicten heeft het openbare leven (en de economie) van Congo totaal ontroert. De oorlog heeft haar oorsprong in 1996 en is een direct gevolg van de Rwandese genocide (massamoord) in 1994, lokale spanningen over de toegang tot grondstofrijke gebieden, de burgeroorlog in Burundi en de instorting van het politieke bewind van Mobutu (president van Congo, dat toen nog Zaïre heette, van 1971 tot 1997).

Create a presentation like this one
Share it on social medias
Share it on your own
Share it on social medias
Share it on your own

How to export your presentation

Please use Google Chrome to obtain the best export results.


How to export your presentation

by wwolf7292

23 views

Public - 5/11/16, 7:10 AM