Od davnina čovjek ima potrebu za računanjem,te se javljaju razna pomagala koja bi olakšala računanje. Abak (abakus) najstarije je poznato pomagalo za računanje. To je usvari primitivna računaljka,starosti oko 2.500 godina koja se koristila u raznim civilizacijama. Čak je i danas u upotrebi u azijskim zemljama. 

U 17.vijeku pojavljuju se prvi mehanički automatski uređaji. Prva takva mašina je izgubljena, a sastavio ju je Wilhelm Schickard. Blaise Pascal je nekoliko godina kasnije konstruirao mašinu koja je mogla sabirat i oduzimat. Naprednija mašina pojavljuje se krajem 17.vijeka,mogla je izvodit sve četiri računske operacije. Konstruirao ju je Gottfried Wilhelm von Leibniz. Pricip rada svih ovih mašina bazirao se na župčanicima slično kao u satnim mehanizmima.Za daljni napredak računara zaslužan je Charles Babbage kojeg smatraju „ocem računara“. Prvi je predložio koncept mašine koja odgovara današnjim. Nakon puno izgubljenih godina rada i ogromne kolicine izgubljenog novca, Babbage odustaje od projekta 1833. godine. 

Bio je ispred svog vremena nekih stotinjak godina,te nije odustajao od daljih misli te kreće u razvoj tkz . analitičke mašine,te se smatra da se tad rodio princip rada računara. Trebala je posjedovat memoriju za smještanje podataka kao i izlazne jedinice za prikaz rezultata,dok su se programi trebali ispisivat na bušene papirne kartice. Međutim ova Babbageova mašina bila je prevelika,te nikad nije realizirana.

Augusta Ada Gordon prva predložila da bi se Baggageova mašina mogla programirati,te se ona smatra prvim programerom u historiji. Krajem 19.stoljeca Herman Holerith koristi ideju bušenih kartica.Ova mašina je upotrebljena za popis stanovnika 1890.godine u SAD.

Krajem 19.vijeka ponovo se javljaju ideje za razvoj Babbageove ideje.

Prvi računari koji koriste i električnu struju pojavljuju se sredinom 20.stoljeca tkz. elekromehanički računari.Prvi elektronički digitalni računar sastavio je John Vincent Atanasoff,ali mnogo poznatiji računar bio je ENIAC. Težak oko 30 tona ,sastojao se od 18.000 elektoničkih cijevi.Glavni nedostatak bio je nedostatak memorije za pohranjivanje programa. Nakon ENIACA dolazi EDSAC 1949.godine,te kasnije se pojavljuje i EDVAC.

Sve opisane računare smatraju se prahistorijom računarstva. Prva generacija računara započela je sa računarom UNIVAC I 1951.godine,poznatiji iz ove generacije je IBM 650. slijede zatim druga generacija (1959.god),treća (1964.god).
Smatra se da je četvrta generacija započela 1972.godine.Četvrta generacija računara traje i danas,a također se radi na razvoju računara pete generacije. Za ovu petu generaciju karakteristično je da se od ovih računara očekivalo da posjeduju neku vrstu inteligencije, tzv. vještačka inteligencija.

Tokom devedesetih godina radilo se na tome da se prevaziđe četvrta generacija računara. Međutim nije se mnogo napredovalo na tome.

Računari su prošli dug put razvoja od primitivne brojalice preko Pascalove mašine, Babbageove analitičke mašine, prvih računara velikih dimenzija te unapređenja generacija da bismo dobili današnji računar. Radilo se na tome da računari budu pouzdaniji, brži, većih memorijskih kapaciteta, manji dimenzija od svojih prethodnika. Ulazni i izlazni uređaji su se mijenjali, dok se konačno nije uvela tastatura kao ulazna komponenta, a monitor i štampač kao izlazna. Smjene generacije bile su moguće brzom zamjenom generacija tehnologija raznih čipova. Do 90.-tih godina prošlog stoljeća računari su se toliko unaprijedili da se tada radilo i na povezivanju istih u globalnu mrežu, internet. Unapređivanjem računara došlo je i do razvoja programskih jezika ( BASIC, PASCAL. C+, C++ i dr.) i programiranja.

Create a presentation like this one
Share it on social medias
Share it on your own
Share it on social medias
Share it on your own

How to export your presentation

Please use Google Chrome to obtain the best export results.


How to export your presentation

prezentacija

by alispahicahmed

17 views

Public - 5/3/16, 6:43 PM